Vanochtend was ik weer zo pijnlijk en stijf....

Tja, wie kent dat niet. Gisteren in de tuin gewerkt en weer te lang doorgegaan met onkruid tussen de stenen uit te trekken en nieuwe bloemetjes te planten. Het resultaat mocht er zijn! Vanochtend werd ik echter wakker met heel stijve vingers, schouders en een pijnlijke onderrug. Eigenlijk had ik dit kunnen voorspellen, maar soms wil je graag iets afhebben. Wat is er nou aan de hand: Heb ik mijn spieren overbelast? Waarschijnlijk, maar daarnaast is er ook een verkramping in de fascia.
FASCIA, WAT IS DAT NOU EIGENLIJK?
Fascia ligt als een fijnmazig netwerk overal omheen en doorheen. Het zorgt voor verbinding tussen spieren, pezen, botten en organen. Het geeft stabiliteit, maar doordat fascia ook flexibel is zijn er ook bewegingen mogelijk. In deze fascia lopen bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. De fascia is dan ook belangrijk voor vervoer van onder andere vocht, voedingsstoffen, afvalstoffen, hormonen en informatie. Fascia is niet statisch, maar kan zich aanpassen aan de krachten die er op werken. Het is een bindweefselnetwerk, waarvan de vezels kunnen worden uitgerekt, zich delen en weer kunnen versmelten. Langs deze vezels zie je vochtdruppels zich verplaatsen. Het is prachtig in beeld gebracht door Dr.Jean Claude Guimberteau op YouTube in zijn microscopische opnames van onderhuidse ‘levende’ fascia.
WAT VEROORZAAKT NOU DIE STIJFHEID EN PIJN?
Fascia is erg gevoelig voor vocht tekort en herhaalde fysieke belasting, die ontstaat door steeds weer eenzelfde beweging te maken. De fascia gaat daardoor verkrampen en daardoor komen er blokkades. Voedingsstoffen komen niet aan en afvalstoffen worden niet goed afgevoerd. Dit heeft effect op de bloedvaten, spieren en organen, die ermee in contact staan. Verkramping in een deel van het lichaam geeft secundair ook problemen in een ander deel, doordat alles met elkaar verbonden is. Dus de overbelasting van mijn handen en schouders kan via de fascia ook stijfheid en pijnlijkheid geven in mijn onderrug.
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Zorg, dat je voldoende water drinkt. Anderhalf tot twee liter water per dag zorgt ervoor dat je fascia soepel blijft en de afvalstoffen die ontstaan goed kunnen worden afgevoerd. Heb je een zittend beroep of maak je steeds eenzelfde beweging, is het belangrijk om ieder half uur even op te staan, uit te rekken en te bewegen. Zo kun je problemen voorkomen, maar ook wanneer je al stijf bent en de fascia vastzit kun je met voorzichtig rekken en bewegen zonder door je pijngrens te gaan de fascia weer losser maken.
Soms is het niet duidelijk waarom bijvoorbeeld die schouderpijn steeds weer terugkomt, terwijl je er al van alles aan gedaan hebt. Vanuit de gedachte, dat alles met elkaar verbonden is, kan verklaard worden dat soms een fascia verkramping in het bekkengebied een spanning geeft in het schoudergebied. BOWENTHERAPIE richt zich op de behandeling van het hele lichaam waardoor de primaire oorzaak ook aangepakt wordt. Deze zachte methode stimuleert verschillende herstelmechanismen van het lichaam.
Herken je dit en wil je weten of Bowentherapie ook iets voor jou is? Kijk voor verdere informatie op mijn website of neem contact met mij op via mail of telefoon.
Add new comment